Image and video hosting by TinyPic

Nenad Čanak: Da li mu je tu mesto?

Narodni poslanik i lider LSV Nenad Čanak, koji je ušao u kuću „Velikog brata", i dalje je stalno zaposlen u Skupštini Srbije gde mu i sada, dok danonoćno pred kamerama lenčari sa pevaljkama i manekenkama, „otkucava" državna plata! Čanak je u „Veliki brat" otišao bez odobrenja Administrativnog odbora, zbog čega mu, po zakonu, mora biti raskinut stalni radni odnos u srpskom parlamentu.

Ali, sve dok se to ne desi, građani Srbije će plaćati Čankovo izležavanje i „blejanje" u „Velikom bratu"! Umesto da u Skupštini Srbije rešava probleme građana i učestvuje u donošenju zakona, Čanak o trošku svih nas u „Velikom bratu" zarađuje mastan devizni honorar!

Istina, lider LSV je zatražio neplaćeno odsustvo od predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović, ali takvu odluku ona ne može da donese bez verifikacije Administrativnog odbora. Članovi ovog odbora, međutim, tvrde da im Čankov zahtev za neplaćeno odsustvo još nije dostavljen!

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstatinović (DS) kaže da „pojma nema" da je Čanak tražio neplaćeno odsustvo da bi učestvovao u „Velikom bratu".- Prvi put čujem da poslanik traži neplaćeno odsustvo! To se nikad u istoriji nije desilo... Takav zahtev nije prošao kroz Administrativni odbor. Trenutno nisam u zemlji, a kada se vratim, videćemo šta ćemo sa tim - najavljuje Konstatinović.
Član Administrativnog odbora iz G17 Plus Željko Ivanji napominje da zasedanje, na kom bi se eventualno raspravljalo o Čankovom odsustvu, sigurno neće biti zakazano u toku ove sedmice, jer je predsednik odbora Nenad Konstatinović u inostranstvu.- Do sada niko nije tražio neplaćeno ili plaćeno odsustvo ili bolovanje. Ovo je prvi slučaj. Formalno-pravna procedura je da poslanik zahtev uputi predsedniku Skupštine. Ako to predsednik parlamenta odobri, šalje ga Administrativnom odboru. Do sada odboru zahtev nije dostavljen, tako da je Čanak bez rešenja o neplaćenom odsustvu otišao u VB i zbog toga bi mogao da ostane bez zaposlenja - kaže Ivanji, i objašnjava:- Ako zaposlenom nije odobreno odsustvo, a ne pojavi se tri dana na radnom mestu, po sili zakona dobija raskid radnog ugovora. S obzirom na to da je u stalnom radnom odnosu u Skupštini i za to prima platu, Čanak je u obavezi da se pojavljuje na poslu. Kako je već u „Velikom bratu", a bez rešenja o neplaćenom odsustvu, Čanku sleduje otkaz!
Nekadašnji predsednik, a sada član Administrativnog odbora Tomislav Nikolić, tvrdi da je Čanak pitanje svog odsustva morao da reguliše pre ulaska u kuću VB.- Kako Administrativni odbor nije odobrio neplaćeno odsustvo, Čanak bi mogao da ostane bez stalnog zaposlenja. U tom slučaju, on bi mogao kasnije istom odboru da uputi zahtev da se vrati na listu stalno zaposlenih... Jer, svaki poslanik ima pravo da bude u stalnom radnom odnosu u Skupštini, a Čanku poslanički mandat ne može biti oduzet -
objašnjava Nikolić, koji Čankovo učešće u VB vidi kao krajnje neozbiljan potez, „baš kao što je njegova politika".

Portparol DS-a Jelena Trivan, pak, tvrdi da je obaveštena da je Čanak tražio od Administrativnog odbora neplaćeno odsustvo. Na primedbu da članovi odbora tvrde da Čankov zahtev nisu dobili, ona odgovara:- Ja sam obaveštena da je tražio neplaćeno odsustvo. Predsednica Skupštine je početku sednice danas iščitala spisak opravdano odsutnih. Među njima je bilo i ime Nenada Čanka... Njegovo učešće u VB ne dovodi u problem koaliciju, niti njegov glas može da ugrozi vladajuću većinu u parlamentu - tvrdi ona, i ističe da spada u „one kojima nisu razumljivi motivi za učešće u tom serijalu".
Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić smatra da će Čankovo učešće u VB doprineti podizanju kvaliteta tog rijaliti-šoua, ali ne želi da odgovara „na neozbiljna pitanja o Čanku". Ni direktor SPO-a Aleksandar Jugović neće da komentariše potez svog koalicionog partnera, ali dodaje da on „nikada u životu ne bih ušao u tu kuću".

Poslanik DSS-a Dragan Šormaz Čankovo pojavljivanje u Kući VB vidi kao još jedan u nizu događaja koji govore u prilog tvrdnji da vladajuća većina nipodaštava parlament. - Ne znam da li je u još nekoj zemlji neki poslanik bio u „Velikom bratu". Ovima sa vlasti bitno je samo slikanje i marketing i misle da se država može voditi marketingom i kampanjom - ogorčen je Šormaz.

Politički analitičar Đorđe Vuković ocenjuje da je Čanak imao skandaloznije nastupe u Skupštini nego što je učešće u VB, koje neće imati uticaj na njegovu političku karijeru. - LSV je regionalna stranka sa oko 100.000 birača, koji su vezani pre za lik i delo lidera Čanka nego za program stranke. Čanak je uvek namerno nervirao političke protivnike, njegovi birači su na to navikli... - kaže Vuković. On smatra da ukućanin Čanak neće „neozbiljnošću" naneti štetu ni svojim koalicionim partnerima.

B . BOJIĆ, Press

Share on Google Plus

About Info

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Постави коментар